Yeşil mercimek yemeğinin tanımı, nasıl yapılır?
Yeşil mercimek yemeği, ana malzemesi yeşil mercimek olan bir baklagil yemeğidir. Mercimek farklı renklerde ve yuvarlak bir yapıya sahiptir. Karbonhidrat ve protein oranı yüksek olan mercimek aynı zamanda birçok minerali de bünyesinde barındırır. Vegan ve glutensiz kişilerin sıklıkla tercih ettiği bir besindir.
Yeşil mercimek yemeğinin tanımı, farklı malzemelerle birden fazla tatlandırılan yemektir. Bu kapların başında kıyma, garnitür, bulgur ve erişte gelmektedir. Sadece yeşil mercimek, soğan ve salça ile yapılan yeşil mercimek yemeği tanımı en bilinenidir.
Yeşil mercimek yemeğinin tanımı, önceden ıslatılmış ve haşlanmış yeşil mercimeklerle yapılır. Kuru soğan, sarımsak ve salça kavrulur. Kavrulan bu iç harcına haşlanmış yeşil mercimek eklenir. Su ve baharatlar eklenir ve pişmeye bırakılır.
YEŞİL MERCİMEĞİN TANIMI İÇİN İPUÇLARI
- Yeşil mercimeği önceden ıslatırsanız daha kolay haşlanmasını sağlayabilirsiniz.
- Yeşil mercimek yemeğini tanımlamadan önce mercimekleri mutlaka önceden haşlamalısınız. Aksi takdirde yemeğe koyu bir renk ve acı bir tat verir.
- Ekşi sevenler yeşil mercimek yemeği tanımına isteğe bağlı olarak yarım limonun suyunu da katabilirler.
YEŞİL MERCİMEK TANIMI KAÇ KALORİ?
100 gram yeşil mercimek yaklaşık olarak 115 kaloriye eşdeğerdir.
İşte lezzeti ve besleyiciliği ile çok sevilen yeşil mercimek tarifinin en pratik adım adım yapılışı…
YEŞİL MERCİMEK TARİFLERİ
4 KİŞİLİK / HAZIRLIK SÜRESİ: 10 DAKİKA / PİŞİRME SÜRESİ: 35 DAKİKA
Yeşil mercimek yemeği tarifi için malzemeler;
- 1,5 su bardağı (280 gram) önceden ıslatılmış yeşil mercimek,
- 1 orta boy soğan,
- 3 diş sarımsak,
- 2 yemek kaşığı domates salçası,
- 1 su bardağı tavuk veya et suyu,
- 4 bardak su,
- Tuz, pul biber, karabiber,
- Zeytin yağı
Yeşil mercimek yemeği nasıl tanımlanır?
- Yeşil mercimekleri güzelce yıkayıp suyunu süzün.
- Süzülen mercimekleri bir tencereye alın. Üzerini kapatacak kadar su ekleyin ve yaklaşık 20 dakika kaynamaya bırakın.
- Haşlanmış yeşil mercimekleri süzün. Tekrar yıkayın ve suyunun süzülmesi için süzgece alın.
- Yemeklik için soğan ve sarımsağı doğrayın.
- Tencereye zeytinyağını ve yemeklik doğranmış soğanı alın. Orta ateşte soğanları şeffaflaşana kadar kavurun.
- Kızaran soğanlara salça ve sarımsağı ekleyin. Sarımsak kokusu gidene kadar kavurun.
- Süzülmüş haşlanmış yeşil mercimeği tencereye ekleyin ve damak zevkinize göre baharatları ekleyin.
- Su ekleyin ve bir veya iki ilacı karıştırın.
- Yarım formda üzerini kapatın ve pişmeye bırakın.
- Yeşil mercimek yemeği tanımınız, mercimekler tamamen piştiğinde ve yemek koyulaştığında hazırdır.
YEŞİL MERCİMENİN TANIMI İÇİN MALİYETİ NEDİR?
Tane taneli pirinç pilavı, yeşil mercimek yemeği tanımına çok yakışacaktır. Pilav yerine tavuklu makarna veya fırında baharatlı patates tercih edilebilir.
Afiyet olsun!