Ekonomi

IMF Arjantin’in kredi incelemesini onayladı, 4,7 milyar dolar serbest bırakıldı

BUENOS AIRES- Uluslararası Para Fonu (IMF), Arjantin’e 44 milyar dolarlık kredi programının son incelemesine yeşil ışık yakarak 4,7 milyar dolarlık fonun serbest bırakılmasına izin verdi. Her ne kadar Arjantin, önemli politika zorlukları nedeniyle geçen yılın sonunda temel program hedeflerini karşılayamasa da, IMF, uyumsuzluk nedeniyle muafiyet tanıdı ve programın hedeflerini, yeni hükümetin ilk önlemleriyle ve programı tekrar yoluna sokmaya yönelik iddialı planlarla uyumlu olacak şekilde ayarladı. .

IMF Yönetim Kurulu ayrıca programın süresinin 31 Aralık 2024’e kadar uzatılması ve planlanan ödemelerin zamanlamasının programın mevcut bütçesi dahilinde ayarlanması konusunda da mutabakata vardı. Bu değişikliklerin ayrıntıları açıklanmadı.

Onay, Arjantin hükümeti ve IMF personelinin programın yedinci gözden geçirmesi üzerinde anlaşmaya varmasının ardından geldi. Bu süreç, Lider Javier Milei’nin 10 Aralık’ta göreve gelmesiyle meydana gelen hükümet değişikliği nedeniyle gecikmelerle karşı karşıya kaldı. IMF Genel Müdürü Kristalina Georgieva, yeni yönetimi makroekonomik istikrarı yeniden tesis etmek ve kalıcı büyüme zorluklarına çözüm bulmak için kararlı adımlar attığı için övdü. Georgieva ayrıca önceki hükümetin tutarsız politikalarının güçlü miraslar bıraktığını da belirtti.

Hafta başında IMF, Arjantin’in 2024 Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) tahminini revize ederek, önceden tahmin edilen aynı büyüklükteki genişleme yerine %2,8’lik bir daralma öngördü. Bu revizyon büyük ölçüde yeni hükümetin reformlarının beklenen etkisine bağlandı.

Çarşamba günkü onayın ardından 44 milyar dolarlık program kapsamında sağlanan fonların toplamı 40,6 milyar dolara ulaştı. IMF, Arjantin’de son dönemde yapılan devalüasyon ve döviz kuru ayarlamalarına da değinerek, yeni politikaların rezerv biriktirme hedeflerine ulaşmayı desteklemesi gerektiğini belirtti. Buna paralel olarak Arjantin Merkez Bankası, Salı günü 25,1 milyar dolar olan rezervlerinin Çarşamba günü 27,6 milyar dolara yükseldiğini bildirdi.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zeka desteğiyle oluşturulmuş, tercüme edilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şartlar ve Koşullarımıza bakın.

dikmenhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu